Skal den overgroede have gøres pæn igen - sådan gør du det nemmest og billigst

For mange mennesker er haven en oase, hvor man fuldt ud kan slappe af. Det er næsten et helligt sted, hvor hverdagens bekymringer kan træde i baggrunden og hvor man får luft i hovedet til at tænke nye tanker. Der er noget særligt ved at befinde sig i naturen. De fleste kan skrive under på, at behøver man noget sjælefred, så er det typisk med et ophold i naturen.

Det kan være omstændeligt at skulle langt væk, så det er rart at kombinere følelsen af at være hjemme og at være ude ved at indrette sin egen have. Her kan man opholde sig, også selvom man ikke fuldt ud abonnerer på outdoor livet. Tværtimod kan haven indrettes under meget ordnede forhold, så alt er overskueligt og rart for øjet, hvilket kun øger den meditative tilstand som et haveområde kan resultere i.

Samtidig med at en have er et meditativt sted, er det også på mange måder et uregerligt sted. Så snart man har indrettet tingene på bedste vis, begynder tingene at gro. En have er et vildt sted, der har sin egen vilje og logik, men den kan også tæmmes. Det kan også være en nødvendighed, da en ubehandlet have hurtigt kan få sit eget liv, hvor tingene gror til i ukrudt. Det er ikke en god idé at lade haven komme helt derud. 

Indret din have, som du ønsker den

For at haven skal have den mest meditative effekt, er det vigtigt at overveje, hvilket look den skal have. En have, hvor alt gror vildt, har sit eget udtryk, og kan være god hvis man går op i biodiversitet. Man kan dog også overveje, hvordan haven kan reflektere ens egen stil og personlighed. Nogle indretter måske noget, der er inspireret af de japanske haver, hvilket kan signalere en interesse for asien. Andre vil måske indrette den med et springvand, der peger mod roen ved lyden af det rislende vand. 

Der findes mange fremgangsmåder og mange forskellige udtryk. Ingen have er ens, ligesom ingen mennesker er ens. Så snart man har bestemt sig for hvilket udtryk der er det rigtige, så dukker hele den praktiske omstændighed op omkring hvordan planen så realiseres. Det kan hurtigt virke overvældende. Man kan tage ned i et havecenter eller et byggemarked og købe de nødvendige remedier for dernæst at gå i gang.

Dette er også den måde, hvorpå man kan gøre det billigst. Her kan man selv finde fuglebade og havemøbler på tilbud, eller man kan kigge i den blå avis efter ting som er brugt. Generelt er det sådan med haven, at brugte ting kan være meget smukke, da de dermed har noget patina. Husk også at kigge omkring i forskellige gratisgrupper, hvor der kan være mange gode handler i vente.

Find den mest effektive fremgangsmåde

Det kan dog hurtigt blive dyrt at gøre det selv, hvis man ikke har en plan. I så fald kan man hurtigt bruge tid og penge på at etablere noget, hvorefter man straks begynder at afmontere det igen for at begynde forfra. Ubeslutsomheden medfører, at der er mange forsøg som annulleres undervejs, hvilket der er en udgift forbundet med ved hvert forsøg.

Hvis man ikke har nogen erfaring med området, kan det også være udfordrende at visualisere sig den helt rigtige plan på forhånd. Man har måske en idé formuleret i sit hoved, men efter at den er realiseret, kan man se, at det slet ikke fungerede som intenderet. 

Generelt kræver det en del erfaring, før man fuldt ud kan visualisere og planlægge på forhånd. Erfaringen medfører, at man bedre ved, hvad der kan lade sig gøre, og det er lettere at danne sig et billede af, hvordan det endelige resultat rent faktisk vil se ud. Det, som er i fantasien, kan hurtigt adskille sig fra virkeligheden. Det kan dermed være meget svært at vurdere, før man har været igennem processen nogle gange. 

Her skal man også huske på, at et havemiljø er et meget dynamisk område. Sådan gælder det for alt i naturen. Når man har etableret sin vision, så kommer der regn, blæst, sne og slud, som påvirker resultatet løbende. Dette er især vigtigt, når der skal lægges fliser, eller når man skal vælge de rigtige havemøbler.

Denne processuelle forandring er det også en fordel at have noget direkte erfaring med. Hvis man har arbejdet med at indrette haver før, så er man bedre bekendt med dynamikken, hvoraf man bedre kan forudsige hvad der kan vente forude. Ved at kunne forudsige dette, kan man tage de rigtige forholdsregler, sådan at ens oprindelige vision med haven kan bibeholdes selv i skiftende årstider og med uforudsigelige vejrforhold.

Finansiering når haven skal gøres flot igen

Det er dermed ikke helt let at holde det billigt, og det er ikke nødvendigvis billigst at gøre det selv, hvis man ikke har erfaringen. Hvert forsøg kan være billigt i sig selv, men akkumulationen er omgjorte forsøg kan i sidste ende blive en dyr affære.

Her kan man i stedet overveje at få nogle professionelle til at lave havearbejdet mod betaling. Det er umiddelbart dyrere i første omgang, da man selvsagt betaler for ekspertisen, men det hæver også chancen betydeligt for, at man kan opnå det ønskede resultat. Endvidere, så er der langt større chance for, at det ønskede resultat også vil være holdbart i længden.

Det kan afholde mange fra det, at man skal af med et større beløb i begyndelsen, i stedet for at betale flere mindre beløb løbende. Det er heller ikke sikkert, at man lige har pengene på lommen her og nu. Her findes der mange muligheder for at låne penge, som man kan overveje.

Det større engangsbeløb kan faktisk godt spare penge i længden, selvom det kan virke dyrere ved første øjekast. Det kan også være en overvejelse, hvis der opstår noget akut, som skal gøres, samtidig med at man ikke selv har tiden til at tage ordentlig hånd om problemet.

Hvis man låner pengene, skal man overveje nøje om det er fornuftigt og muligvis også søge nogle gode råd hos venner. Man skal ikke låne bare for at gøre det, men fordi det er en god investering på sigt. Det kommer meget an på ens livssituation og den enkeltes økonomiske situation, om det giver mest mening at spare op over længere tid, eller om det giver mest mening at låne beløbet, hvorefter man så kan betale af på lånet. Det handler derfor om at overveje de forskellige fordele og ulemper ved sådan et valg.

Projekt have er altid en god ide

Uanset hvilken vej man vælger til den perfekte have, er det dog sikkert, at det kan give en stor værdi til tilværelsen. Hverdagen har brug for åndehuller, hvor man kan restituere og være klar til næste gang. En have er det perfekte sted for at etablere dette rum, hvor man kan falde helt til ro og samle tankerne. Så selvom det kan være omstændeligt at etablere det rigtige look i haven, og til trods for at der er meget arbejde i at holde den ordentlig - så giver haven mere energi, end den tager.

Menu
Top